Thriller Enescu! după succesul de public și de critică al thrillerelor Eliade Matrix (2019) și Eliade Reloaded (2021).
Filele Œdipe cu leitmotive (nu „partitura-manuscris“!), adică cele scoase acum la licitație ca provenind dintr-o inexistentă „Colecție Romeo Drăghici“, au fost expuse în foaierul Operei Naționale București în seara de 26 septembrie 2013. Împreună cu o vioară care i-ar fi aparținut lui Enescu.
Cine le-a adus? Cum au ajuns acolo și de unde provin de fapt? Aveți aici analiza din ianuarie 2014 a lui Octavian Lazăr Cosma. Articolul e accesibil online (link). Rezultă imediat că imaginile de pe site-ul casei de licitații sunt fragmentare: sunt 24 de leitmotive cunoscute lui Octavian Lazăr Cosma, dar numărul filelor rămâne necunoscut și din articolul din 2014, și din prezentarea foarte neprofesionistă a casei de licitații.
Repet ceea ce e confirmat (și am spus-o și în interviul de acum 2 zile): NU Artexim s-a ocupat de acea expoziție. Nu Festivalul a organizat această expoziție. De altfel, ea nici nu apare în caietul-program al Festivalului din 2013.
Mai multe surse afirmă că un partener posibil al acelei expoziții ar fi fost chiar Muzeul Enescu. A fost sau nu Muzeul implicat? Și chiar dacă a fost/nu a fost, fac vioara și micul manuscris parte din ce s-a expus atunci ca provenind de la co-organizator (oricare ar fi fost el), sau sunt documente adăugate chiar din altă sursă? Dar proveniența filelor Œdipe ca fiind arhiva Floriei Capsali, propusă în articol de O.L. Cosma, este justificată de vreun document, poate fi probată în vreun fel?
Lucrurile sunt chiar mai complicate. Nu se găsește nici o mărturie online a serii de 26 septembrie 2013 din foaierul Operei. Nu sunt cronici care să amintească și expoziția sau aceste exponate acum licitate. Nu sunt imagini din foaier. Nu e nici o mențiune la expoziție în raportul Operei pe 2013. Nu e nici o mențiune pe Facebook pe pagina ONB (dar sunt firește altele din chiar septembrie 2013). Nu e nici o mențiune în nici o altă sursă? Director al Operei în acel moment? Răzvan Ioan Dincă…
Să sperăm că specialiștii binevoitori și autoritățile competente vor lămuri aceste probleme. Dar țin și să îi rog pe melomanii care au fost atunci la ONB la Œdipe să verifice dacă nu au unele fotografii din foaier. Mai ales unele cu acele file Œdipe și mai ales unele care să surprindă CINE a organizat expoziția, oricare mențiune la posesorii acestor documente.
Un nou episod din thrillerul Enescu va fi difuzat mâine la aceeași oară. Rămâneți pe frecvențele semnatarilor petiției!