Academia Română a achiziționat în data de 7 aprilie 2021, în cadrul unei licitații, un număr de 17 manuscrise semnate Mircea Eliade, aparţinând perioadei de adolescenţă şi tinereţe a savantului român. Alături de acestea au fost cumpărate câteva scrisori primite de Mircea Eliade de la profesorul său Constantin Rădulescu-Motru, de la Constantin Noica şi Surendranath Dasgupta, corespondenţă cu jurnalistul Horia Stanca din anii în care Eliade a lucrat ca angajat cultural pe lângă Legaţia Regală a României la Lisabona, precum și câteva schițe și desene originale semnate Mircea Eliade. În cadrul aceleiași licitații au mai fost achiziționate o copie legalizată a diplomei de bacalaureat a lui Emil Cioran și un set de 62 de scrisori alcătuind corespondența dintre Ionel Jianu și Constantin Noica în perioada 1975-1983.
Conferință de presă | 20 aprilie 2021 | Clubul Academicienilor Valoarea simbolică și patrimonială a acestei achiziții a fost reliefată de acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, în cadrul conferinței de presă organizate marți, 20 aprilie 2021, la Clubul Academicienilor.

„Avem ocazia de a anunţa achiziţionarea în patrimoniul Academiei Române, în patrimoniul Bibliotecii Academiei Române, a unui tezaur aparţinător moştenirii noastre culturale. Nu e un lucru simplu, n-a fost un lucru uşor de realizat, dar el s-a petrecut într-un fel natural, pentru că menirea acestei instituţii, între altele, este şi tezaurizarea valorilor culturii româneşti şi universale în limitele posibilului (…). Academia este mai bogată, dar mai bogată în spiritualitatea ei.“
„Nu stă în căderea mea să vă spun cât de importantă e moştenirea pe care a lăsat-o culturii româneşti Mircea Eliade. Nici nu e nevoie. Dar vreau să vă reamintesc că face parte, totuşi, din patrimoniul culturii universale. Dincolo de meandrele vieţii lui, care pot fi discutate, în aceste manuscrise se pot vedea iniţierile lui din tinereţe în cultura şi civilizaţia indică, de pildă, în cunoaştere tainelor civilizaţiei egiptene, în traducerea lui Giovani Papinni, de exemplu.“
Imagini din timpul conferinței sunt oferite de AGERPRES și sunt disponibile accesând imaginea-link de mai jos:Decizia Academiei Române de a achiziționa acest set de manuscrise vine să confirme demersul inițiat în anul 2019 de dr. Eugen Ciurtin, cercetător la Institutul de Istoria Religiilor al Academiei Române, susținut de dr. Bogdan Tătaru-Cazaban, director al acestui institut, și prof. univ. Bogdan Crețu, directorul Institutului de Filologie Română „A. Philippide“, Filiala Iași a Academiei Române, care semnalau printr-o petiție națională, alături de alți intelectuali români, riscul risipirii bogatului fond documentar lăsat în custodia familiei de către Mircea Eliade la plecarea sa din România. Manuscrisele achiziționate au fost expuse în ziua conferinței de presă la Clubul Academicienilor, urmând a fi donate Bibliotecii Academiei Române, pentru a completa, astfel, fondul Mircea Eliade deja existent la Cabinetul de Manuscrise, Carte Rară și a pune bazele unei arhive publice Mircea Eliade, la dispoziția cercetătorilor operei sale. Gabriela Dumitrescu, şef serviciu Manuscrise, Carte Rară al Bibliotecii Academiei Române, şi-a exprimat speranţa ca şi alte documente Eliade să intre în patrimoniul Academiei.

„Ceea ce este important în contextul acestei achiziţii este faptul că fondul Bibliotecii Academiei Române se completează astfel. Acum, printr-o întâmplare fericită, am reuşit să completăm, cel puţin în parte, fondul Mircea Eliade. Am spus cel puţin în parte, pentru că am înţeles că există încă manuscrise Mircea Eliade depuse de fiul lui Mircea Handoca la Casa de Licitaţie Historic şi sperăm ca în viitor să putem achiziţiona şi celelalte manuscrise existente.“
Manuscrise existente în Fondul Mircea Eliade de la Biblioteca Academiei Române înainte de achiziția din 7 aprilie 2021 1. Eliade, Mircea, [Jurnal] (Ms. rom. 5962) 2. Eliade, Mircea, [Întoarcerea din rai] (Ms. rom. 5961) 3. Eliade, Mircea, [Întoarcerea din rai] (Ms. rom. 4357) 4. Eliade, Mircea, Huliganii. Partea I (Ms. rom. 5257) 5. Eliade, Mircea, Huliganii. Partea II-III (Ms. rom. 5258) 6. Eliade, Mircea, Memoriile unui soldat de plumb (A 3605 a) 7. Eliade, Mircea, Minunata călătorie a celor cinci cărăbuşi în ţara furnicilor roşii. Poveste de moravuri (A 3605 b) 8. Eliade, Mircea, Viaţa şi apucăturile furnicilor (A 3605 c) 9. Eliade, Mircea, [Tratat de istorie a religiilor] (Ms. rom. 5926)
Manuscrise și documente achiziționate în licitația din data de 7 aprilie 2021
MANUSCRISE Mircea Eliade 1.Studiul „Umanismul indian“ 2.Traducere „Ispitirea diavolului“, Giovanni Papini 3.Eseul „Misterele și inițierea orientală“ 4.Eseul „Când se aude clopotul salvator și pentru unii și pentru alții“ 5.Eseul „Geometrul Ahasverus“ 6.Eseu despre Giovani Papinni 7.Eseul „De ce nu mai citim?“ 8.Caiet-manuscris „Încercări de scrisoare orientală“ 9.Caiet-manuscris „Amintiri din retragere“, 1922 10.Caiet-manuscris „Note și articole“ 11.Caiet-manuscris „Memoriile unui soldat de plumb“ 12.Caiet-manuscris „Din carnetul unui cercetaș“, 1922 13.Schița „Noaptea“, 1922 14.Conferință pe tema muzicii primitive 15.Rezumat al lucrării „Poeți alessandrini“ 16.Rezumat al lucrării „Eugénie Grandet“ 17.Necrologul lui Maurice Barrès
CORESPONDENȚĂ Mircea Eliade Scrisoare către Constantin Noica, 17 ianuarie 1980 Scrisoare din partea lui Ionel Jianu Scrisoare din partea lui Surendranath Dasgupta Scrisoare din partea lui Alexandru Rosetti, 28 ianuarie 1936 Scrisoare din partea lui Constantin Rădulescu-Motru, 12 iulie 1938 Corespondență cu Horia Stanca Petru Comarnescu, „America văzută de un tânăr azi“, cu dedicație și scrisoare către Mircea Eliade
GRAFICĂ Mircea Eliade Desen original în carioca Două schițe în tuș
ALTE DOCUMENTE Corespondența Ionel Jianu – Constantin Noica, 1975-1983 Emil Cioran, copia legalizată a Diplomei de Bacalaureat, 1928
    Credit foto: Alina Bianca Bălan, Academia Română |