Thriller Enescu | Ziua 9 | Ep. 19

August 27 at 8:20 AM

Thrillerul Enescu se dezvoltă

Ministrul Culturii, 20 august: „Am contactat telefonic Direcția pentru Cultură a Municipiului București care mi-a comunicat faptul că, în cursul zilei de 18 august 2021, s-a depus o solicitare de clasare pentru două bunuri aparținând maestrului Enescu, respectiv o partitură și o vioară. Dosarul pentru partitură îndeplinește toate condițiile prevăzute de lege pentru analiza în vederea clasării, urmând ca pentru celălalt dosar să se aducă completări. În termen de cinci zile de la data depunerii, dosarul va ajunge la Ministerul Culturii. Totodată, voi lua legătura cu Muzeul Național „George Enescu” pentru a verifica originea acestor documente. Voi reveni cu detalii.”

Ministrul Culturii, 20-26 august: nici o altă precizare. Termenul de cinci zile a expirat deja! alaltăieri sau răsalaltăieri.

Au ajuns așadar sau nu la Minister? Unde anume la Minister? La Comisia din partea căreia dl Adrian Silvan Ionescu spunea că nu a primit încă nimic? Și când se întrunește de fapt această Comisie? Se întrunește după un calendar propriu și fix sau o face aleator, după interesele licitatorilor? Este procedura standard să prezinți 2 (două) bunuri din 190 la DCMB cu o zi înainte de anunțul licitației? Și chiar și sub presiunea asta, este normal ca ministrul să știe, chiar dacă nu el ar decide (devreme ce există o Comisie…), că „pentru celălalt dosar să se aducă completări“? Și dacă nu există completări? Completările le-au adus cei care au fost în măsură să constate că NU există mențiuni biografice la vreo vioară dăruită lui Enescu de Casa regală/Carmen Sylva, și că pe această copie nemțească nu este cunoscut când, nici măcar dacă a cântat! De ce nu e cunoscută expertizarea lui Romeo Drăghici? În ce capacitate putea însă expertiza instrumente muzicale avocatul Drăghici? Ca legatar testamentar, nu era Drăghici însărcinat tocmai cu păstrarea a orice provenea de la Enescu, și anume în fondul public al Muzeului, și nu cu înstrăinarea obiectelor și documentelor lui Enescu?  

Dar sunt și multe altele loturi susceptibile de a fi clasabile. Precum la Eliade.

Au apărut și alte declarații. Ieri, din câte am înțeles, au fost mai multe interviuri la Realitatea Plus și sunt două articole la Realitatea.net (unul mai jos, nu lipsit de confuzii, dar și cu declarații noi ale ARTEXIM).  

Thrillerul Enescu se dezvoltă în fiecare zi: cât un act de cultură în șapte zile.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s