Thriller Enescu | Ziua 28 | Ep. 36

15 septembrie, 9:56 PM

Nu, nu, nu. E o batjocură metastazată. Muzica lui Enescu (m u z i c a  l u i  E n e s c u) în chiar expresia ei manuscrisă nu este în nici un fel clasată și inclusă în Tezaur. Nu figurează nici o partitură nici la Tezaur, nici la Fond, parcugeți elementele în întregime din Lista bunurilor mobile clasate în Patrimoniul Cultural Național, sunt publice. Nu au fost propuse vreodată – nu au fost propuse timp de decenii – spre clasare. În 2021, la 66 de ani de la moarte și în timpul celui de-al XXV-lea Festival Enescu!

Nu numai că cele 31 de loturi Historic (vezi episodul anterior) ar fi trebuit să se afle la Muzeul Enescu, de unde probabil au fost sustrase de Drăghici sau de cineva din cercul lui Drăghici, dar cele 31 (nu 32: mai puțin vioara Wolff falsificată cu legende) sunt cel puțin la fel de semnificative și prioritare (dacă nu chiar demonstrabil mai mult) ca toate bunurile dinspre Drăghici de la Muzeu. Dintre care deja 22 (!) sunt clasate ca Tezaur (3) și Fond (19). Cum să nu fie ele celelalte – cele de azi – expertizate de urgență și propuse spre clasare? Să lăsăm definitiv deoparte legenda cu Casa Regală pentru o vioară mediocră, căci avem acte muzicale ale Reginei! scoase la licitație ca orice hârtie a mea și a ta, ba chiar cu mai puțină adeziune la conținut decât aș aplica eu unei scrisori ale tale. Iar ministrul Culturii nu își însușește încă avizul Comisiei! nu oprește licitația și nu face analiza de profunzime a acestei situații, expertizarea generală a loturilor licitate, a altor loturi licitate de Historic, a altor loturi despre care afirmă – prin chiar certificatul din 1974! – că le-ar avea Capsali. „Alte partituri“! Toate destinabile Tezaurului.

Nu numai că analiza acestei licitații dezvăluie probleme sistemice uriașe pentru întreg patrimoniul Enescu în colecții publice, în colecții private și acum la vânzare, dar între cele 397 de bunuri culturale clasate vreodată de Muzeul Enescu nu există nici o partitură manuscrisă.

S-a clasat la Tezaur afișul premierei Œdipe. Nu s-a propus spre clasare încă manuscrisul integral și definitiv Œdipe.

Poate fi de pildă scos din țară etc. Ca toată muzica lui autografă. Nu se pot însă scoate o farfurie (e la Tezaur) și nici, de la Fond, mai multe scaune. Oricine va parcurge cu atenție site-ul CIMEC va descoperi ruina a tot ce știa: din toate cele 397 bunuri clasate vreodată de Muzeul Enescu (câteva sute de scrisori și piese de mobilier abia în ultimii câțiva ani!…) nici nu rezultă că Enescu era compozitor.

Nu rezultă că era compozitor, nu pare a fi rămas vreo partitură de la el, în tot cazul niciuna sortabilă.

Realizați că dacă s-ar fi aprobat – fără acte de proveniență și proprietate etc. – clasarea filelor Œdipe la Tezaur acum două zile, la 13 septembrie 2021, ar fi fost și prima dată din 1955 încoace când scrisul muzicii lui Enescu de mâna lui Enescu însuși ar fi intrat în fine la Tezaur?!  Și cum nici asta nu s-a putut întâmpla, muzica lui Enescu nu a debutat încă nici măcar la clasarea ca Fond, necum Tezaur! Nu a debutat acolo! Se va întâmpla asta cine știe când, cândva în viitor, niciodată sau într-un limb de dincolo de rațiune.

Acestea sunt date publice. Îmi asum responsabilitatea acestor afirmații, desigur, exclusiv în nume propriu, ca de altfel tot ce am scris în acest Thriller Enescu. Toate amănuntele mâine. Reascultam Œdipe când m-am gândit o dată în plus la lecția lui. Lucrurile nu sunt ce par a fi, dedesubt – mult sub ceea ce credeai că știi, mult dincolo din ce îți închipuiai că nu poate fi decât în bună regulă – se pot ascunde fapte sinistre. Identificați aici deci, în raport cu ce i s-a făcut lui Enescu, leitmotivul paricidului, leitmotivul incestului și leitmotivul molimei. Dacă tot se mai fac doctorate în muzicologie. 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s